E-mail: admin@tro.dk
Dato for offentliggørelse
28 Feb 2013 21:26

Fra  Israelinfo.dk/
Juni 2012.

Videnskab og teknologi i Israel er en af landets mest højtudviklede sektorer. Procenten af befolkningen, der er engageret i videnskabelige og teknologiske undersøgelser, samt det beløb der bruges på research og udvikling i forhold til bruttonationalproduktet (BNP), er blandt de højeste i verden. Israel ligger nummer fire på verdensplan inden for videnskabelig aktivitet, målt ud fra antallet af videnskabelige tidsskrifter pr. million indbyggere. Procenten af det samlede antal udgivne videnskabelige artikler fra Israel, udgivet på verdensplan, er næsten ti gange højere end den procent af verdensbefolkningen, som Israel udgør.

Israelske videnskabsfolk har bidraget til udviklingen af landbrug, computervidenskab, elektronik, genetik, medicin, optik, solenergi og diverse områder inden for teknik. Israel er base for storspillere inden for den højteknologiske industri og har en af verdens dygtigste befolkninger inden for teknologi. I 1998 blev Tel Aviv af Newsweek udråbt til at være en af verdens mest teknologisk indflydelsesrige byer.

Computerteknik
Det israelske Weizmann Videnskabsinstitut og Technion Israel Teknologiinstituttet er rangeret bland verdens top 20 computertekniske akademiske institutioner.

Israelske firmaer er mestre inden for computersikkerhedsteknologi, halvledere og kommunikation. Af israelske firmaer kan man nævne Check Point, et ledende firewallfirma; Amdocs, som producerer forretnings- og operationsstøttesystemer til telekommunikation; Comverse, et voice-mail firma; og Mercury Interactive, som måler softwareperformance. Det store antal højteknologiske firmaer på den israelske kystslette har gjort, at det har fået kælenavnet Silicon Wadi (læs: "Silicon Valley"). Israelske, såvel som internationale firmaer, har base der.

Intel og Microsoft byggede deres første oversøiske research- og udviklingscentre i Israel, og andre højteknologiske multinationale firmaer, som IBM, Cisco Systems og Motorola, har opbygget faciliteter i landet. Intel udviklede sin dual-core Core Duo processor i dets israelske udviklingscenter i Haifa.

Optik, elektronisk optik og lasere er betydelige områder, og Israel producerer fiberoptik, elektronisk optiske inspektionssystemer for printed circuit boards, varmevisuelle nattesynssystemer og elektronisk optikbaserede robotstyrede produktionssystemer.

Robotstyringsresearch indledtes sidst i 1970erne, og har resulteret i produktionen af robotter, der er designet til, at udføre en bred vifte af computerstyrede produktionsarbejde, deriblandt diamantslibning, svejsning, pakkearbejde og konstruktion. Research udføres også inden for tilføjelsen af kunstig intelligens til robotter.

Det var en israeler, chef og bestyrer af M-Systems, Dov Moran, der opfandt den første flash drive i 1998.

Mere end 3.850 start-ups er blevet indledt i Israel, hvilket gør det til nummer to i verden, kun overgået af USA, inden for denne sektor, og det har det højeste antal NASDAQ-listede firmaer udenfor Nordamerika.

Naturvidenskab
Verdens største parabolske solantenneskive findes i Ben-Gurion national Solar Energy Center.

Landets mangel på konventionelle energikilder har resulteret i ekstensiv research og udvikling af alternative energikilder, og Israel har udviklet innovative teknologier inden for solenergi. Israel er blevet verdens største forbruger af soldrevne vandvarmere per indbygger i verden. En ny og effektiv modtager der samler koncentreret sollys er blevet udviklet, hvilket også vil udvide brugen af solenergi inden for industrien.

I en CleanTech rapport fra 2009, blev Israel fastslået som et af verdens top 10 teknologimæssigt reneste lande, sammen med Danmark, Sverige og Tyskland.

Arrow Ecology firmaet har udviklet ArrowBio processen, et patenteret system, som tager affald direkte fra skraldevognene og separerer organiske og ikke-organiske materialer, gennem tyngdemæssig lagring, screening og hydromekanisk flænsning. Systemet kan sortere enorme mængder solidt affald, hvor det redder genbrugelige ting og omdanner resten til biogas og mættet landbrugskompost. Systemet bruges i Californien, Australien, Grækenland, Mexico, Storbritannien og Israel. For eksempel, så er der en ArrowBio facilitet i Tel Aviv der har været operationel ved Hiriya lossepladsen siden december 2003, og som behandler op til 150 tons affald hver dag.

Ifølge vandeksperter, er lækager i rør et af de store problemer, som den globale vandforsyning står overfor i dag. For Israel, som består af 2/3 ørken, er vandbevarende teknologier altafgørende. International Water Association har nævnt Israel som værende blandt de førende lande i verden, når det kommer til nyskabende metoder, der skal sikre "ikke-overskydende vand", dvs. vand der er gået tabt i systemet inden det når frem til kunden.

Solenergi
Solenergi i Israel og den israelske solenergiindustri har en historie der går helt tilbage til landets grundlæggelse. I 1950erne udviklede Levi Yissar en soldrevet vandvarmer der hjalp med, at lindre energiunderskuddet i det nye land. I 1967 varmede omkring hver 20. husstand sit vand gennem solen, og der var blevet solgt 50.000 soldrevne varmere. Da oliekrisen kom i 1970erne, udviklede faderen af den israelske solenergiindustri, Harry Zvi Tabor, prototypen for den soldrevne vandvarmer der nu bruges i over 90 % af alle israelske hjem. Israelske ingeniører er i front når det kommer til solenergiteknologi og landets solenergifirmaer arbejder på projekter over hele verden.

Israel har taget solenergi til sig. Der er ingen olie på Israels landområde, og landets skrøbelige relationer til dets olierige naboer har gjort søgen efter en stabil energikilde til en national prioritet. Israelsk nytænkning og research har udviklet solenergi til et niveau, hvor det næsten er konkurrencedygtigt med fossile brændstoffer. Landets overflod af sol har gjort det til et naturligt sted for den lovende teknologi. Det høje niveau af solstråler i Negevørkenen har resulteret i en internationalt anerkendt solenergiresearchindustri, med Harry Tabor og David Faiman fra det Nationale Solenergicenter, som to af dens mere prominente medlemmer. Ved afslutningen af 2008 blev en feed-in toldtarif godkendt, som øjeblikkeligt igangsatte opbygningen af mange privatbolig- og kommercielle solenergikraftværksprojekter.

EKSTRA FAKTA
IT - computer, computer systemer og kommunikation
* Mobiltelefonen blev udviklet i Israel af Motorola, der har sit største udviklingscenter i Israel.
* Det meste af Windows NT operativ system blev udviklet af Microsoft Israel.
* Pentium MMX chippen blev udviklet i Israel af Intel.
* Voice mail teknologien blev udviklet i Israel.
* Såvel Microsoft som Cisco byggede deres eneste R&D (forskning og udvikling) faciliteter udenfor USA i Israel.
* Fire unge israelere udviklede AOL Instant Messenger teknologien i 1996. (Som senere blev brugt til at udvikle bl.a. MSN Messenger, You Talk og Skype.
* Den første antivirus software blev udviklet i Israel i 1979.
* Et lille israelsk selskab udviklede en revolutionerende elektro-optisk processor der opererer 1000 gang hurtigere end nogen hidtil kende Digital Signal Processor.
* Et israelsk udviklet algoritme program gjorde det muligt for NASA at sende billeder fra Mars til jorden.
* Israel har den største IBM R&D (forskning og udvikling) facilitet udenfor USA.

Fly og Lufthavn: Teknologi 
* Et israelsk selskab står bag teknologien hos et amerikansk elektrificeringsbusselskab til brug i byerne.
* Ifølge embedsmænd har Israel udviklet industriens mest uigennemtrængelige flysikkerhedsprogrammer. US embedsmænd peger på Israel for at søge råd om, hvordan man kan behandle trusler mod luftfartsssikkerheden:
* Israel har designet det første flysystem til beskyttelse af passagerer og fragtfly mod missilangreb.
* Israelsk udviklede sikkerhedsforanstaltninger er blevet benyttet i Maryland og Washington.
* Israelske forskere har udviklet en fjernbetjent nano RPV (fjernstyret pilotløst fly, uden motor).

Kilde: Synopsis Olsen, MFA, Wikipedia

Emner
Israel